Τα ξύλα

Για την κατασκευή μιας λύρας, χρησιμοποιούμε τρία ειδή ξύλου στα τρία διαφορετικά κυρία μέρη, τα όποια συνθέτουν το όργανο.

Μερος 1ο. Το σκάφος.

Για το σκάφος χρησιμοποιούμε ξύλα σκληρά και παλιά,όπως Μουριά  ,Aσφένδαμος  , Καρυδιά.Η επιλογή του ,θα πρέπει να είναι προσωπική υπόθεση  του οργανοποιού,αλλά λαμβάνεται υπ’όψιν και η επιθυμία του οργανοπαίκτη.

Επικρατεί η άποψη ότι το ξύλο κάνει καλό η καλύτερο όργανο απ’ το άλλο, πράγμα το οποίο κατά την γνώμη μου δεν ισχύει απόλυτα.                                      Πιστεύω ότι όλη την ευθύνη για την ποιότητα του οργάνου,την φέρει ο οργανοποιός.                                                                                    Παλαιότερα,αλλά και σήμερα λέγεται ότι η μαύρη μούρια και η καρυδιά κάνουν μιά καλή λύρα.                                                                                                              Εγώ θεωρώ ότι ο ασφένδαμος είναι καλύτερος  για την κατασκεύη του σκάφους της λύρας.Αυτό μου έχει δείξει η πράξη.

Μερος 2ο. Το καπάκι.

Για το ξύλο που χρησιμοποιούμε στο καπάκι της λύρας δεν υπάρχουν πολλές επιλογές.Από παλιά,οι πρώτοι κατασκευαστές της Κρητικής λύρας,και κυρίως ο Παπαδάκης(Καρεκλάς)και ο  Μανόλης Σταγάκης  χρησιμοποίησαν το φοινίκι η κατράνι,όπως το λέμε στην Κρήτη, αλλά και στα Δωδεκάνησα.Το ξύλο αυτό είναι ο  Κέδρος Λιβάνου και επειδή η εξαγωγή του απο την αρχαιότητα γινόταν από το λιμάνι της Φοινίκης, έμεινε γνωστό με αυτό το όνομα.
Η χρησιμοποίηση λοιπόν αποκλειστικά αυτού του ξύλου,έχει σαν αποτέλεσμα η λύρα να αποκτήσει ενα συγκεκριμένο ηχόχρωμα,και τώρα πια αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.
Το φοινίκι δεν βρισκεται στο εμπόριο,αλλά σε παλιές οικοδομές πολυ δυσκολα και αυτό το καθιστά πολύτιμο.
Είναι ξύλο μαλακό,με πολύ όμορφο ανοικτό μελί χρώμα και το λάδι που περιέχει του προσδίδει ένα χαρακτηριστικό έντονο και ευχάριστο άρωμα.

Μερος 3ο. Η ταστιέρα (Γλώσσα).

Η ταστιέρα,προστέθηκε στην Κρητική λύρα εδώ και 60 χρόνια περίπου,διότι παλαιότερα δεν υπήρχε.
Για την κατασκευή της χρησιμοποιείαι το φοινίκι( Κέδρος Λιβάνου ), το Κυπαρίσσι, η άλλο μαλακό ξύλο και επενδύετε με φύλλο πλαστικό σε διάφορα σχέδια και χρώματα.
Εγώ,  χρησιμοποιώ τον  Έβενο ,ξύλο μαύρο και σκληρό, χωρίς πλαστική επένδυση και  ένα πανέμορφο και πάρα πολύ σκληρό εξωτικό ξύλο,το                     Φιδόξυλο (Snakewood) 

Νίκος Ρομπογιαννάκης